Dieta kobiety w ciąży
Kobieta w ciąży powinna bardzo zwracać uwagę na to, jak się odżywia. Wcale jednak nie musi ona jeść za dwoje – wystarczy, że nieznacznie zwiększy ilość spożywanych kalorii. Jednak podczas ciąży nie wystarczy jeść po prostu trochę więcej. Należy jeść rzeczy zdrowe, które maja nie nadmiernie dużo kalorii, ale za to sporo cennych składników, jak białko, witaminy, minerały, węglowodany oraz zdrowe tłuszcze i błonnik. Kobieta w ciąży powinna szczególną uwagę zwracać na żelazo, którego może jej brakować w tym czasie. Żelazo znajduje się wielu produktach zwierzęcych, jak tez w roślinnych, jak szpinak, kapusta, sałata, pietruszka, pomidory. W razie niedoborów żelaza można tez je sumpelmentować. Rzecz jasna, panie w ciąży powinny w ogóle jeść dużo warzyw i owoców, najlepiej surowych, pieczonych i gotowanych, w których znajdziemy maksymalne ilości witamin. Warto też, aby w tym okresie kobieta unikała alkoholu i papierosów, jak tez potraw ciężkich i smażonych oraz mocno konserwowanych i słodzonych. Substancje te okazują się bowiem wyjątkowo szkodliwe dla płodu.
Podobne wpisy
Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: