OLEJEK ANYŻOWY

Olejek anyżowy otrzymuje się z biedrzeńca anyżu (Pimpinella ani- suwi) – jednorocznej rośliny uprawianej w Azji, Afryce oraz w Europie środkowej i południowej. Olejek znajduje się w dojrzałych owocach rośliny – rozłupkach, które po zgnieceniu natychmiast poddaje się destylacji z parą wodną. Wydajność olejku od 1,5-3,5%. Największe wydajności uzyskuje się z roślin uprawianych na południu Europy. Głównym składnikiem olejku anyżowego jest anetol (80-90%). Olejek anyżowy bywa fałszowany olejkiem fenkulowym (kopru włoskiego), który również zawiera anetol jako główny składnik.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących medycyny. Informacje jakie tutaj zamieszczam to ciekawostki medyczne. Wszystkie wpisy są rzetelne i oparte o moje doświadczenie zawodowe. Mam nadzieję, że blog Ci się spodoba i zostaniesz tutaj regularnym gościem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: