OLEJEK BERGAMOTOWY

Olejek bergamotowy otrzymuje się z owoców drzewa bergamotowe- go (cytryniec bergamotka Citrus bergamia Risso). Owoce te są najdelikatniejsze ze wszystkich cytrusowych, a uprawy bergamoty najlepiej udają się we Włoszech i w Afryce. Olejek wydobywa się przez wyciskanie owoców w prostych naczyniach talerzowych. Najlepszą jakość otrzymuje się z owoców dojrzałych, ale jeszcze nie opadłych z drzew. Taki olejek ma przyjemny odświeżający zapach i gorzkawy smak. Wydajność olejku wynosi ok. 0,5%. W handlu określa się go jako olejek wyciskany na zimno (cold pressed). Gorszej jakości olejki bergamotowe są otrzymywane z owoców niedojrzałych, takich, które opadły, bądź na drodze destylacji z parą wodną resztek owoców pozostałych po wyciśnięciu soku.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących medycyny. Informacje jakie tutaj zamieszczam to ciekawostki medyczne. Wszystkie wpisy są rzetelne i oparte o moje doświadczenie zawodowe. Mam nadzieję, że blog Ci się spodoba i zostaniesz tutaj regularnym gościem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: