OLEJEK CYTRYNOWY

Olejek cytrynowy otrzymuje się z owoców drzewa cytrynowego {Citrus limonum Risso), pochodzącego z Azji południowo-wschodniej. Na początku XII w. zaczęto uprawiać cytryny w Persji i Palestynie, a następnie we wszystkich krajach basenu Morza Śródziemnego. Dzisiaj duże plantacje cytryn znajdują się w USA (Floryda, Kalifornia), w Brazylii i Argentynie. Co ciekawe, najbardziej odporne na choroby są cytryny szczepione na drzewach pomarańczy gorzkiej. Olejek otrzymuje się przez wyciskanie skórek owoców cytryny z wydajnością 0,3-0,7%. Olejek otrzymywany przez destylację z parą wodną skórek pozostałych po wyciśnięciu soku jest dużo gorszej jakości. Dobry olejek cytrynowy powinien zawierać około 3,8-5% cytralu. Do celów perfumeryjnych i spożywczych używa się olejku, z którego usunięto część terpenów lub terpenów i seskwiterpenów. Taki olejek może zawierać do 60% cytralu. Olejek cytrynowy ze względu na swoją cenę bywa fałszowany terpentyną, olejkiem lemongrasowym lub cytralem otrzymywanym z olejku lemongrasowego lub Lttsea cubeba. Do celów aromaterapii używa się wyłącznie olejku wyciskanego, nie przerabianegon.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących medycyny. Informacje jakie tutaj zamieszczam to ciekawostki medyczne. Wszystkie wpisy są rzetelne i oparte o moje doświadczenie zawodowe. Mam nadzieję, że blog Ci się spodoba i zostaniesz tutaj regularnym gościem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: