OLEJEK GOŹDZIKOWY Z PĄKÓW

Olejek goździkowy otrzymuje się z pąków kwiatowych wiecznie zielonego, dochodzącego do 21 m wysokości drzewa goździkowego (Eugenia caryophyllata Thumb., Caryophyllus aromaticus L.). Drzewo, pochodzące z Filipin, jest obecnie uprawiane w bardzo wielu krajach strefy podzwrotnikowej, stanowiąc w niektórych (np. Zanzibar) podstawę eksportu. Pąki kwiatowe zbiera się w okresie, gdy zaczynają czerwienieć i destyluje z parą wodną, otrzymując olejek z wydajnością 16-19%. Głównym składnikiem jest eugenol (do 95%). Olejek goździkowy otrzymuje się również przez destylację szypułek i liści, otrzymując produkt znacznie tańszy i gorszej jakości. Właściwości i zastosowania Goździki jako przyprawa są znane od czasów zamierzchłych. Jak większość przypraw „korzennych” miały działanie antyseptyczne i chroniły przed infekcjami przewodu pokarmowego. W stomatologii olejek goździkowy (lub jego główny składnik eugenol) jest stosowany jako antyseptyk i środek przeciwbólowy.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących medycyny. Informacje jakie tutaj zamieszczam to ciekawostki medyczne. Wszystkie wpisy są rzetelne i oparte o moje doświadczenie zawodowe. Mam nadzieję, że blog Ci się spodoba i zostaniesz tutaj regularnym gościem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: