OLEJEK IMBIROWY

Olejek imbirowy otrzymuje się z wysuszonego kłącza imbiru lekarskiego (Zingiber officinalis R.), uprawianego w Azji południowej, Chinach, Afiyce zachodniej i Japonii. Rozdrobniony surowiec destyluje się z parą wodą. Wydajność olejku ok. 2 %. Najlepszy olejek pochodzi z Indii, z Wybrzeża Malabarskiego. Imbir jest znaną od wieków przyprawą, szczególnie cenioną w kuchni chińskiej i indyjskiej. Wraz z innymi przyprawami korzennymi trafił do Europy, gdzie był stosowany jako lek i przyprawa. W artykułach spożywczych jest stosowany w stanie świeżym, suszonym i sproszkowanym, w formie marynaty i na słodko, w syropie. W niektórych wierzeniach azjatyckich przypisuje się imbirowi znaczenie i działanie magiczne, podobnie jak korzeniowi żeń-szeń, ze względu na niezwykłe kształty kłączy podobne do zwierząt, postaci ludzkich itp. Właściwości i zastosowania Podobnie jak większość olejków pochodzących z przypraw ma działanie antyseptyczne i znajduje zastosowanie przy zatruciach pokarmowych.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących medycyny. Informacje jakie tutaj zamieszczam to ciekawostki medyczne. Wszystkie wpisy są rzetelne i oparte o moje doświadczenie zawodowe. Mam nadzieję, że blog Ci się spodoba i zostaniesz tutaj regularnym gościem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: