OLEJEK JAŁOWCOWY (Z JAGÓD)

Olejek jałowcowy otrzymuje się z s2yszkojagód, czyli owoców jałowca pospolitego (Juniperus communis L.), krzewu rosnącego w całej Europie i na obszarach Azji. Destylacji z parą wodną poddaje się lekko podsuszone dojrzałe, dwuletnie jagody po uprzednim zmiażdżeniu. Wydajność olejku 1-1,5 %. Olejek bywa fałszowany olejkami otrzymywanymi z innych gatunków jałowca. Głównym problemem jakości z punktu widzenia aromaterapii jest znajdujący się w handlu i sprzedawany jako „olejek jałowcowy” olejek otrzymywany przez destylację z parą wodną całych krzewów jałowca, o zupełnie innym składzie, właściwościach i oczywiście o wiele tańszy. Właściwości i zastosowania Jałowiec jest znany ze stosowania przy wędzeniu wędlin, wykadzaniu pomieszczeń, także w kadzidłach (zarówno ze względu na miły zapach, jak i własności antyseptyczne). Jagody i olejek są powszechnie stosowane jako przyprawa oraz aromat (jałowcówka, gin),a także w zielarstwie i farmacji. Jako środek przeciwbakteryjny i przedwgrzybiczny jest stosowany przy terapii trądziku, łojotoku i łupieżu. Obniża ciśnienie krwi i reguluje gospodarkę płynami w organizmie, stąd zastosowanie przy cellulitis, żylakach, otyłości.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących medycyny. Informacje jakie tutaj zamieszczam to ciekawostki medyczne. Wszystkie wpisy są rzetelne i oparte o moje doświadczenie zawodowe. Mam nadzieję, że blog Ci się spodoba i zostaniesz tutaj regularnym gościem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: