OLEJEK KMINKOWY

Olejek kminkowy otrzymuje się przez destylację z parą wodną roztartych owoców (nasion) kminku zwyczajnego [Carum carvi L.), uprawianego w całej Europie (także w Polsce), w Ameryce Północnej i w Azji. Wydajność olejku ok. 4,5%, ale w niektórych odmianach może dochodzić do 7%. Głównym składnikiem olejku jest karwon (do 60%). Bywa fałszowany przez wydzielanie karwonu, cennego składnika aromatów spożywczych. Znany od wieków jako przyprawa, środek aromatyzujący i leczniczy. W przemyśle spirytusowym stosuje się aromatyczny olejek bezterpenowy – praktycznie czysty karwon. W medycynie ludowej jest powszechnie stosowany przy schorzeniach gastrycznych, przede wszystkim jako środek wiatropędny przy wzdęciach. Zwiększa wydzielanie mleka u karmiących matek. W aro- materapii stosuje się przede wszystkim przy schorzeniach gastrycz- nych, niestrawności, nudnościach, bólach żołądka.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących medycyny. Informacje jakie tutaj zamieszczam to ciekawostki medyczne. Wszystkie wpisy są rzetelne i oparte o moje doświadczenie zawodowe. Mam nadzieję, że blog Ci się spodoba i zostaniesz tutaj regularnym gościem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: