OLEJEK KOLENDROWY

Olejek kolendrowy otrzymuje się z owoców (nasion) kolendry siewnej (CoricmdrumsatwumL.), uprawianej w Europie, Chinach, północnej Afryce, USA i Japonii. Zgniecione owoce destyluje się z parą wodną, uzyskując ok. 1% olejku. Głównym składnikiem jest linalol (do 90%). Właściwości i zastosowania Nasiona kolendry to znany składnik przyprawowy, przede wszystkim do wszelkiego rodzaju marynat i potraw mięsnych. Olejek ma działanie antyseptyczne oraz uspokajające, usuwające zmęczenie zdenerwowanie. Ma także działanie przeciwbólowe i rozgrzewające, stąd zastosowanie w terapii reumatyzmu i artretyzmu. Własności antyseptyczne wykorzystuje się również przy grypie, przeziębieniach oraz zatruciach pokarmowych. Objęty normą: B.P. 88, ISO-3516
W zaleceniach IFRA nie ma ograniczeń w stosowaniu tego olejku. Stosowanie w mieszankach aromaterapeutycznych Do masażu: zdenerwowanie, zmęczenie fizyczne, napięcie nerwowe, bóle reumatyczne i artretyczne, grypa, przeziębienia. Do kąpieli: zdenerwowanie, zmęczenie fizyczne, napięcie nerwowe, bóle reumatyczne i artretyczne, grypa, przeziębienia, zatrucia pokarmowe, wzdęcia. Do inhalacji (kominki aromaterapeutyczne): zdenerwowanie, zmęczenie fizyczne, napięcie nerwowe, grypa, przeziębienia.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących medycyny. Informacje jakie tutaj zamieszczam to ciekawostki medyczne. Wszystkie wpisy są rzetelne i oparte o moje doświadczenie zawodowe. Mam nadzieję, że blog Ci się spodoba i zostaniesz tutaj regularnym gościem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: