OLEJEK KOPRU WŁOSKIEGO

Olejek kopru włoskiego lub olejek fenkułowy otrzymuje się z kopru lub fenkułu włoskiego (Foeniculum vulgare) – rośliny wieloletniej, uprawianej w południowej Europie, Indiach i Japonii. Olejek występuje głównie w owocach (nasionach) i po ich zmiażdżeniu jest wydobywany metodą destylacji z parą wodną z wydajnością 4-5%. Głównym składnikiem olejku jest anetol (podobnie jak w olejku anyżowym) i można spotkać w handlu tanie gatunki olejku kopru włoskiego, z którego wydzielono część anetolu (cenny składnik aromatów spożywczych). Oczywiście nie jest to olejek pełnowartościowy. Właściwości i zastosowania Jest znany powszechnie w Europie i Azji jako przyprawa i ziele lecznicze, a przede wszystkim jako surowiec do otrzymywania anetolu.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących medycyny. Informacje jakie tutaj zamieszczam to ciekawostki medyczne. Wszystkie wpisy są rzetelne i oparte o moje doświadczenie zawodowe. Mam nadzieję, że blog Ci się spodoba i zostaniesz tutaj regularnym gościem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: