Stosowanie w mieszankach aromaterapeutycznych

Do masażu: kaszel, bronchit, astma, przeziębienia, grypa, gorączka, zaburzenia w gospodarce płynami, wzdęcia, niestrawność.
Do kąpieli: kaszel, bronchit, astma, przeziębienia, grypa, gorączka, zaburzenia w gospodarce płynami, wzdęcia, niestrawność.
Do inhalacji (kominki aromaterapeutyczne): kaszel, bronchit, astama, przeziębienia, grypa. Olejek bazyliowy otrzymywany jest z odmiany bazylli Ocirnum basi- licum- rośliny jednorocznej uprawianej głównie w południowej Francji. Najwięcej olejku (0,1%) zawierają kwiatostany, które zbiera się jako pierwsze i destyluje z parą wodną. Pod koniec wegetacji takiej samej destylacji poddaje się całe ziele bazylii, otrzymując olejek tej samej jakości, ale z mniejszą wydajnością (0,065%). Bazylię uprawia się również we Włoszech, w Ameryce i na Jawie. Produkowane są również gorszej j akości olejki bazyliowe z innych odmian, np. Ocimum gratissimum, Ocimum canum, Ocimum minimum. Wszystkie one mają inny skład chemiczny od bazylii właściwej.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących medycyny. Informacje jakie tutaj zamieszczam to ciekawostki medyczne. Wszystkie wpisy są rzetelne i oparte o moje doświadczenie zawodowe. Mam nadzieję, że blog Ci się spodoba i zostaniesz tutaj regularnym gościem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: