Właściwości i zastosowania

Znany i stosowany od wieków w wielu rejonach świata, głównie jako składnik rozmaitych napojów alkoholowych i mikstur do użytku wewnętrznego. Pastisse, Uze, turecka Rakija, wszelkie inne anyżówki czy krople Imperiale z klasztoru Certosa di Pavia to tylko przykłady wyrobów zawierających anyżek. Olejek nadaje wyrobom aromat, jest także znakomitym środkiem regulującym zaburzenia trawienia, łagodzącym bóle żołądkowe i skutki zatruć pokarmowych. Stosowany we wszelkiego rodzaju mieszankach przeciwbólowych, szczególnie przy bólach wewnętrznych, związanych na przykład z menstruacją. Jest ponadto znakomitym środkiem wykrztuśnym i jak większość olejków antyseptykiem, stąd też znajduje się prawie we wszystkich mieszankach przeciwkaszlowych stosowanych przy bronchicie, grypie, przeziębieniu i anginie (stosowany w tym celu w cukierkach przeciwkaszlowych).

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących medycyny. Informacje jakie tutaj zamieszczam to ciekawostki medyczne. Wszystkie wpisy są rzetelne i oparte o moje doświadczenie zawodowe. Mam nadzieję, że blog Ci się spodoba i zostaniesz tutaj regularnym gościem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: