Właściwości i zastosowania bazylii

Bazylia jest szeroko znaną i stosowaną przyprawą, głównie do potraw mięsnych, ale także – jako świeże ziele – do sałatek. Reguluje trawienie (środek przeciwwymiotny), stosuje się przy niestrawności i zatruciach. Ma działanie pobudzające i odświeżające. Jest doskonałym środkiem przeciwbólowym, przede wszystkim przy bólach podłożu neurologicznym – nerwobóle, migreny, a także przy bólach reumatycznych, artretycznych, mięśniowych (skurcze) i przy podagrze. Działa pobudzająco i wzmacniająco przy zmęczeniu fizycznym umysłowym, pomaga w koncentracji, rozjaśnia umysł i zwiększa efektywność procesów myślenia. Łagodzi lęki i depresje oraz stany histerii i związaną z tym bezsenność. Jako składnik antyseptyczny i pobudzający siły obronne organizmu wspomaga działanie innych olejków w terapii bronchitu, przeziębień, grypy, stanów zapalnych zatok. Wzmacnia system immunologiczny. Odstrasza też niektóre owady i łagodzi skutki ukąszeń (osy). Objęty normą: E.O.A. No. 120 W zaleceniach IFRA nie ma ograniczeń w stosowaniu tego olejku.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących medycyny. Informacje jakie tutaj zamieszczam to ciekawostki medyczne. Wszystkie wpisy są rzetelne i oparte o moje doświadczenie zawodowe. Mam nadzieję, że blog Ci się spodoba i zostaniesz tutaj regularnym gościem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: